Belgische melkproductie wars van dalende trend in de EU

Naar aanleiding van de forse stijging van de melkprijs op de Fonterraveiling van één september maakt Boerenbond in het ledenblad Boer&Tuinder een analyse van de internationale zuivelmarkten. “De onzekerheid van de voorbije maanden maakt plaats voor optimisme”, luidt de conclusie. Wat het zuivelaanbod betreft, is de Belgische melkproductie de sterkste stijger in een voorts licht krimpende Europese melkproductie.


In de eerste vier maanden van de nieuwe campagne leverden Belgische melkveehouders 1.173,95 miljoen liter melk. In vergelijking met de vorige campagne gaat het om een productiestijging met 31 miljoen liter melk, wat resulteert in een overschrijding van het melkquotum met 5,09 miljoen liter voor de eerste vier campagnemaanden.

“De dreiging van een superheffing is na lange tijd plots weer actueel”, besluit Guy Vandepoel, rundveespecialist bij Boerenbond. Vandepoel schrijft dat toe aan het uitblijven van de productiedip die in juli werd verwacht vanwege de hitte en droogte. Hij acht het daarom zinvol dat iedere melkveehouder een quotumplanning blijft opmaken. Het is immers afwachten op welk niveau de melkleveringen zich de komende maanden situeren.

Terwijl de Belgische melkproductie een flinke groei vertoont, ligt de gemiddelde Europese melkproductie tijdens de eerste helft van 2010 0,2 procent lager dan in dezelfde periode van 2009. Vandepoel verwacht dat de extreme weersomstandigheden in juli en augustus de melkproductie in grote delen van Europa zullen beïnvloeden. Uit de cijfers blijkt wel dat de melkveehouders in de EU hun achterstand ten opzichte van 2009 aan het inlopen zijn.

“Na dalende noteringen in juli en augustus was de Fonterraveiling van één september wel een reden om de melkprijs positief in te schatten”, kijkt Vandepoel richting Nieuw-Zeeland. Vooral door een flink grotere vraag naar melkpoeder steeg de notering met bijna 17 procent over de verschillende zuivelproducten.

“In de analyse van Fonterra zullen de zuivelprijzen tijdens de tweede jaarhelft verder aantrekken”, aldus Vandepoel. Fonterra verwijst naar slechte weersomstandigheden in het noordelijk halfrond, een forse stijging van de voedergraanprijzen die de voorspelde productiegroei zullen afremmen en een grotere vraag naar zuivel op de Aziatische markten.

Ook de Russische markt biedt volgens Vandepoel afzetkansen voor Europese zuivelhandelaars. De vraag naar zuivel is er fors gestegen, terwijl de zuivelproductie afgeremd wordt door extreme droogte, afgebrande weilanden en voedertekorten.