Mineralen bij melkvee

De noodzaak van het voeden van mineralen aan melkvee Het overgrote deel van het onderzoek naar voedingsstoffen in melkveerantsoenen heeft zich gedurende de laatste decennia voornamelijk gericht op het onderzoeken van grondstoffen, de omzetting en benutting van stikstof en het optimaliseren van de penswerking. Daardoor is de kennis over mineralen als zink,mangaan, ijzer en koper naar de achtergrond verdwenen. Dit geheel ten onrechte, want mineralen spelen een belangrijke rol in het welzijn van melkvee. We zullen de werking van de verschillende sporenelementen in de koe nog eens de revue laten passeren.

Zink
Is vereist voor het verkrijgen van weerstand doordat het de immuun cellen activeert. Is een belangrijke factor bij het helen van wonden en het huid herstellingsproces Vormt een co-factor van het enzym keratinase, dat o.a. verantwoordelijk is voor het herstel van de vorming van keratine in de spenen. Is ook belangrijk voor de hoefvorming, en als zodanig belangrijk om kreupelheid te voorkomen. Is een belangrijke component voor de werking van anti-oxydant enzymen. Een tekort aan zink manifesteert zich door symptomen als verminderde voeropname, schurft, slechte beharing en problemen met klauwen en poten.

Mangaan
Activeert enzymen die de stofwisseling in het dier sturen. Is vereist voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en de vruchtbaarheid. Is zeer belangrijk voor de ontwikkeling en het behoud van het beendergestel. Een mangaan tekort heeft veelal een gebrekkig of misvormd beendergestel tot gevolg. De meest voorkomende gevolgen van een mangaantekort zijn slechte vruchtbaarheid en klauwaandoeningen.

Koper
Is betrokken bij de binding van ijzer in rode bloedcellen. Speelt een rol in het centrale zenuwstelsel voor het doorgeven van zenuwprikkels. Is belangrijk voor de veerkracht van bloedvaten met als gevolg minder kans op breuk van een bloedvat. Is daardoor ook belangrijk voor het bevorderen van de doorbloeding van de groeiplaat in beenderen en dus essentieel voor jongvee.
Is belangrijk voor de pigmentvorming van de huid en van de beharing. Een kopertekort manifesteert zich door verminderde vruchtbaarheid, broze beenderen en een slechte pigmentvorming.

IJzer
Is vooral van belang als bouwsteen van hemoglobine, hetgeen bloed de rode kleur geeft. Speelt een rol in verschillende stofwisselingsprocessen, voornamelijk. in de energie- en eiwitstofwisseling. IJzertekort manifesteert zich vooral. als bloedanemie en een verminderde weerstand